Thermokoppels

Wij zijn in staat om alle soorten thermokoppels snel te kunnen leveren. Vanwege goede samenwerkingen met diverse gespecialiseerde leveranciers kunnen wij tevens maatwerk thermokoppels snel naar de gewenste specificaties laten produceren. Ook kunnen wij kleine aantallen tegen scherpe prijzen aanbieden vanwege een efficiënt productieproces van onze leveranciers.


Thermokoppels

Niet gevonden wat u zocht?

Neem contact op voor een advies op maat door één van onze specialisten.

+31 (0)252 433 400

Thermokoppels

Thermokoppeldraad en compensatiekabels

Voor het overbrengen van het elektrische signaal naar het instrument waar de meetwaarde van een thermokoppel wordt uitgelezen kan het zijn dat het draad verlengd moet worden. Wij kunnen ieder type thermokoppeldraad in iedere gewenste lengte leveren.

Daarnaast leveren wij ook iedere gewenste compensatiekabel. Deze type kabels worden ook gebruikt voor het verlengen van de afstand tussen een sensor en instrument maar zijn een stuk goedkoper. Thermokoppeldraad is namelijk vanwege de gebruikte materialen vaak redelijk duur. Compensatiekabels voor de standaard thermokoppels hebben ongeveer dezelfde samenstelling als het thermokoppel zelf maar dan in een mindere verhouding. Voor de thermokoppels waar edelmetalen (platina, rodium, wolfraam) in voorkomen zijn de compensatiekabels wel helemaal anders vanwege de hoge kosten van edelmetalen.

Istec kan allerlei soorten compensatiekabels en lengtes leveren met isolatiematerialen en afschermingsmaterialen zoals PVC, PUR, siliconen, telfon, glasvezel, keramisch vezel, kapton, et cetera.

Overige keuzes

Bij het samenstellen van een thermokoppel is er ook de keuze uit vele typen stekkers, aansluitkoppen, aansluitsokkels, transmitters. Het is dan ook belangrijk om goed uw applicatie te kennen voordat u een bestelling plaatst. Wij helpen u graag om de juiste keuzes te maken uit de vele keuzemogelijkheden.

Hoe werkt een thermokoppel?

In industriële processen worden thermokoppels veel toegepast bij temperatuurmetingen waar hoge temperaturen kunnen optreden. Een weerstandsthermometer zoals een Pt100 kan slechts tot zo’n 650 °C meten, terwijl er thermokoppels zijn die wel tot 2500 °C kunnen meten. Een thermokoppel maakt gebruik van het Seeback-effect. Deze benaming komt voort uit de ontdekker Thomas Seeback en hij ontdekte dat er een elektrische spanning ontstaat op het grensvlak tussen twee verschillende metalen of halfgeleiders wanneer er sprake is van een temperatuurverschil.

In een thermokoppel zit thermokoppeldraad wat bestaat uit twee verschillende metalen of halfgeleiders waar dus een elektrische spanning ontstaat bij een temperatuurverschil. Er zijn vele combinaties mogelijk en iedere combinatie heeft zijn eigen eigenschappen zoals bijvoorbeeld het meetbereik. Om alle combinaties uit elkaar te houden wordt er gebruik gemaakt van kleuren waarbij de kleurcodering van een thermokoppel aangeeft welke metalen of halfgeleiders het bevat.