Weerstandsthermometers (Pt100) en thermokoppels

Maatwerk temperatuursensoren

Inhoud


Temperatuurmetingen

Temperatuur is een veel gebruikte parameter voor het sturen en bewaken van processen in de procesindustrie. Er zijn twee type temperatuursensoren om dit te meten: weerstandsthermometers (RTD sensoren) en thermokoppels. Doordat temperatuur in zo veel processen wordt gemeten zijn deze sensoren in alle vormen en maten te maken.

In dit artikel lichten we toe welke keuzemogelijkheden er zijn. Om snel een idee te krijgen van het brede scala aan mogelijkheden kun je ook onze brochure Temperatuursensoren en -oplossingen (PDF) bekijken waar zo’n 48 combinaties worden weergegeven.

Thermokoppels

Als je bekend bent met het verschil tussen een weerstandsthermometer en thermokoppel dan weet je dat een thermokoppel in vele varianten mogelijk is waarbij het verschil zit in de samenstelling van de draden. Enkele veel gebruikte thermokoppels hebben wij hieronder beschreven, maar wij kunnen iedere gewenste samenstelling leveren.

Type K Chromel / Aluminium -40 tot 1000 °C
Type J IJzer / Constantaan -0 tot 750 °C
Type T Koper / Constantaan -185 tot 350 °C
Type E Chromel / Constantaan -40 tot 900 °C
Type N Nicrosil / Nisil -40 tot 1200 °C
Type S Platinum 10% Rhodium / Platina -0 tot 1600 °C
Type R Platinum 13% Rhodium / Platina -0 tot 1600 °C
Type B Platinum 30% Rhodium / Platina 6% Rhodium 100 tot 1750 °C

 

Bekabeling

In de industrie is de kans erg groot dat meetwaarden van de sensoren een lange afstand moeten afleggen. Om die reden is het belangrijk ook de juiste bekabeling te kiezen. Bij thermokoppels worden hiervoor speciale thermokabels en compensatiekabels gebruikt, en bij weerstandsthermometers worden instrumentatiekabels gebruikt.

U kunt ten eerste kiezen uit een enkelparige of meerparige kabels. Daarnaast is er ook een brede keuze uit materialen, zoals bijvoorbeeld PVC, PUR, silicone, teflon, glasvezel, keramische vezels, kapton, et cetera. Afhankelijk van de omgeving waarin de temperatuursensor wordt gebruikt kan worden bepaald wat de juiste isolatie moet zijn.

Fittings

Wat de probe-constructie ook is, of wat voor proces het ook is, wij hebben een geschikte fitting die in iedere toepassing kan worden gebruikt. De fittingen hebben drukdichte pakkingen en dit geldt voor zowel thermokoppels als weerstandsthermometers. Onze fittingen zijn geschikt voor sensoren met een buitendiameter van 0.5 millimeter.

Connectors en panelen

Thermokoppel connectoren (stekkerverbindingen) en paneelaansluitingen zijn verkrijgbaar in miniatuur- en standaard versie. De kleurcodes zijn gelijk aan de kleurcodes zoals deze gedefinieerd zijn in ANSI en IEC.

Aansluitkoppen (connection heads)

Voor zowel weerstandsthermometers als thermokoppels zijn diverse aansluitkoppen beschikbaar. Hierbij moet gedacht worden aan een keuze in materiaaltypen (aluminium, plastic, roestvrijstaal, gietijzer), al wordt de aluminium versie het meeste gekozen.

Weerstandsthermometers (RTD elementen)

Platina weerstandsthermometers staan bekend om de accurate en stabiele prestaties en worden ingezet in processen van -260 °C tot 650 °C. Een Pt100 heeft een weerstandswaarde van 100 Ohm bij 0 °C die varieert met een positieve temperatuur-coëfficiënt. (waardetabel Pt100)

Dit type sensor is zowel beschikbaar in een enkele uitvoering als in een dubbele uitvoering. Met een dubbele PT-100 is het mogelijk om op 1 plek de temperatuur te meten, maar waar twee signalen nodig uitkomen. Dit kan handig zijn bij een uitlezing of schakeling, maar kan ook als back-up dienen wanneer één van de meetpunten defect raakt. Hierdoor hoeft niet gelijk het proces te worden stilgezet.